Aksept er magi

Aksept er magi

Publisert
9
Nov 2023
Skrevet av
John Petter Fagerhaug

Et problem er bare et problem hvis det oppleves som et problem

Kan det være så enkelt?

Som klinisk psykolog i over tjue år har jeg hatt muligheten til å jobbe med flere hundre mennesker med mange ulike problemstillinger, og en faktor ser ut til å gå igjen hos de fleste som sliter: mangelfull aksept av noe, og ønske om at noe var annerledes.

Det dreier seg som regel om mangelfull aksept av seg selv, andre mennesker, eller den situasjonen man befinner seg i. Ofte sliter man også med mangelfull aksept av fortiden og sin egen historie.

Mange aksepterer ikke seg selv som det de er, eller har vært. De aksepterer ikke hvordan de ser ut eller hva de tenker, føler og gjør. De gir med andre ord ikke seg selv lov til å være den man er. Mange sliter også med at andre mennesker oppfører seg annerledes enn det de forventer, trenger og ønsker.

"Hadde bare barna mine, partneren min, sjefen min eller andre bilister oppført seg sånn og sånn så hadde alt vært mye bedre. Hadde bare ting vært annerledes så hadde livet mitt vært bedre."

Mange ender opp med å bebreide andre for egne problemer.

Mangelfull aksept av tap, sorg, sykdom og situasjon sliter og tapper oss for energi og skaper frustrasjon, problemer og lidelser. Mangelfull aksept kan også skape frykt for noe, og en slitsom flukt fra noe. Ofte frykter man bare seg selv, og flykter fra egne følelser. Denne flukten kan være opphav til mange psykiske lidelser.

Ikke for å bagatellisere hva mange sliter med, opplevelsen av et problem ER et problem. Men årsaken og løsningen kan ofte ligge andre steder enn man tror.

Drivkraft

Men frykt og flukt kan også være en sterk men slitsom drivkraft.

«For noen år siden hadde jeg en klient som var redd for å være dum. Han hadde jobbet hardt og kommet seg opp i IT bransjen basert på denne frykten. Han hadde slitt seg ut og tjent godt på det.

Han var utbrent. Han hadde i hele sitt voksne liv flyktet fra frykten fra å være dum.

Hva gjorde jeg med det? Jeg fikk ham til å akseptere at han også hadde lov til å være dum. Hva skjedde? Han aksepterte gradvis og smertefullt at han kunne være dum av og til. Han fikk tilbake energien, hoppet av IT bransjen, og gjorde det han hadde lyst til, nemlig å studere psykologi.

Han oppdaget også at han ikke var dum uten å måtte bevise eller motbevise noe. Aksept av frykt ga han et nytt og bedre liv.»

Uansett problem ser det ut til at mangelfull aksept er en del av problemet i de fleste sammenhenger, og at aksept er en viktig del av løsningen. Det mentale kartet man har stemmer med andre ord ikke med det virkelige terrenget man befinner seg i, så løsningen ligger i å akseptere «terrenget».

Håp om noe annet og forventninger om annerledeshet kan også være konstruktivt når det brukes til utvikling, ønsker eller mål. Men vi må akseptere hvor vi er før vi skal noe sted (se FS-modellen).

Aksept løser det meste på sin måte. Aksept skaper og frigjør energi. Aksept gir deg nye veier og løsninger. Aksept av virkeligheten er magisk, selv om du ikke alltid trenger å like den.

Ting er ikke annerledes, alt er akkurat som det er!

Men aksept kan være vanskelig

Hvorfor er dette så vanskelig for mange når løsningen er så enkel? Fordi aksept kan gjøre vondt, og vi frykter det vonde, og fordi virkeligheten rundt oss eller inne i oss ofte tolkes subjektivt. Vi får med andre ord problemer med å avgjøre hva som skal aksepteres.

Men løsningen er fortsatt en løsning. Aksept av alt forandrer mye og kan lede til bedre løsninger som virker. Er det smerte som stopper deg, så ta prosessen gradvis.

«Sånn er det bare»

Finn setninger som virker følelsesmessig og prøv deg frem til du kjenner det.

Aksept er magisk, så aksepter alt som det er for å kjenne magien.

Det kan av og til være så enkelt.

Når du aksepterer det som er, så endres det som er. Og når det som er endres, har du allerede en del av løsningen.

Andre artikler

Ensomhetsmaskinen
Ensomhet
mobilavhengig
Ensomhetsmaskin

Ensomhetsmaskinen

Mange tror at mobilen, sosiale medier, gaming med andre osv er løsningen. Hvor ensom må man bli før man skjønner at det er det som egentlig skaper problemet? Mobilen har blitt en ensomhetsmaskin!
Utbrenthet er enkelt!
Utbrenthet
Utbrent
ingenting
Stress
Endring

Utbrenthet er enkelt!

Mange gjør det for komplisert. Utbrenthet er ikke så komplekst, omfattende og sammensatt som mange påstår. Behandlingen er heller ikke så omfattende og vanskelig.
Tenk om jeg hadde klart det?
selvmord
psykisk helse
menn
gutter
Suksess

Tenk om jeg hadde klart det?

Du trenger bare å reise deg en gang mer enn du faller
Se alle artiklene